Østerrike og Eurovision Song Contest

Østerrike er ikke bortskjemt med å vinne Eurovision Song Contest. De vant i 1966, da Udo Jürgens deltok med sangen Merci Chérie, men etter den tid har de mange begredelige plasseringer å vise til.

Derfor var de heller ikke blant favorittene før konkurransen i 2014. Mange var skeptiske og noen var til og med rasende over at Østerrike sendte en dragartist. Noen mente det hele var et PR-stunt, og noen land kalte det en skandale.

Men Conchita Wurst, eller Thomas Neuwirth, som artisten egentlig heter, klarte å endre de flestes mening. Ikke bare fordi Conchita er en dyktig sanger, men også fordi artisten er selvsikker og vennlig, og sto imot kritikken.

Conchita Wurst deltok i den østerrikske uttakingen også i 2012, men endte på andreplass. I 2013 ble det bestemt at Conchita skulle representere landet i Eurosong i 2014. Sangen som ble valgt, heter Rise Like a Phoenix. Den handler om å reise seg etter å ha møtt motgang og kritikk, og slik sett passet sangen perfekt til artisten.

Armenia var lenge favorittippet foran konkurransen. Også Sverige, Nederland og Norge var blant forhåndsfavorittene. Men etter den andre semifinalen, der Conchita deltok, gikk Østerrike raskt oppover på rankingen, og før finalen lå bidraget øverst på rankingen hos de fleste bettingsider.

Østerrike levde opp til favorittstempelet. Conchita Wurst leverte en enda bedre framføring under finalen, og vant med 290 poeng. Vinneren ble kåret av en kombinasjon av jurystemmer og telefonstemmer, men opptellingen viser at Østerrike vant både juryavstemningen og telefonavstemningen klart. Dermed vant Østerrike Eurosong for andre gang i historien. Landet har ventet svært lenge på denne seieren, og den smakte ekstra godt for de fleste. Conchita Wurst har lenge vært et symbol på toleranse i Østerrike, og mange har framhevet at artistens seier også er en seier for toleranse i Europa. Til tross for kritikk og stygge kommentarer fra mange land og enkeltpersoner, har Conchita også fått stor støtte. Conchitas seier har økt interessen for Eurosong også i USA, og artisten har vært gjest på mange TV-programmer.