Å konkurrere i klassisk musikk

Det arrangeres mange konkurranser innen klassisk musikk. Man kan konkurrere innen kammermusikk eller som soloartist. Mulighetene er mange, også her i Norge, og det arrangeres konkurranser både for voksne og ungdommer.

En av de største og mest kjente konkurransene innen klassisk musikk, er Eurovision Young Musicians. Denne konkurransen er for utøvere under 19 år, og har blitt arrangert av EBU siden 1982. Den arrangeres annethvert år. Konkurransen gir de unge musikerne muligheten til å spille sammen med et profesjonelt orkester, og de får også opptre på scenen foran publikum og TV-seere over hele Europa. Dette er en av de viktigste klassiske musikkonkurransene i verden, og vinneren utpekes av en fagjury. Mange av deltakerne har senere blitt berømte, og vinneren får spille en stor konsert sammen med et kjent orkester.

Norge var arrangørland for konkurransen i år 2000. Norske utøvere har også hentet hjem flere gode plasseringer. Vi kan vise til tre andreplasser, en tredjeplass og publikumspriser, og i 2012 ble konkurransen vunnet av den norske bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad. I 2014 ble konkurransen arrangert i Tyskland. Dette var syttende gang konkurransen ble avholdt, og for første gang fikk alle deltakerne spille under den direktesendte finalen. Vinneren ble den østerrikske fiolinisten Ziyu He.